تاریخچه فلز آهن
اولین نشانههای استفاده از آهن به زمان سومریان و مصریان بر میگردد که تقریبا 4000 سال قبل از میلاد با آهن کشف شده از شهاب سنگها اقلام کوچکی مثل سر نیزه و زیور آلات میساختند. این فلز ششمین عنصر از جهت فراوانی در کره زمین است.
از 3 هزار سال قبل از میلاد، تعداد فزاینده ای از اشیاء ساخته شده با آهن مذاب ( فقدان نیکل ، این محصولات را از آهن شهاب سنگی متمایز میکند ) در بینالنهرین ، آسیای صغیر و مصر به چشم میخورد؛ اما گویا تنها در تشریفات از آهن استفاده میشد و آهن فلزی گران بها حتی با ارزشتر از طلا بهحساب میآمد.
تبر آهنی متعلق به عصر آهن سوئد در شهر گاتلند یافت شده است. از قرن 10 تا 12 در خاورمیانه یک جابجایی سریع در تبدیل ابزار و سلاحهای برنزی به آهنی صورت گرفت. عامل مهم در این جابجائی مختل شدن تامین قلع بود. این دوره جابجایی که در زمانهای مختلف و در کشورهای گوناگون جهان به وقوع پیوست، دوره ای از تمدن به نام عصر آهن را پدید آورد.
» نوشته مرتبط: تفاوت آهن و فولاد
در انقلاب صنعتی روشهای بدیعی برای تولید آهن بدون استفاده از زغال چوب اختراع شد و این روشها بعدا در ساخت انواع فولاد مورد استفاده قرار گرفت. در اواخر دههٔ ۱۸۵۰، هنری بسمر مهندسی انگلیسی روش جدیدی برای ساخت فولاد اختراع کرد. این روش شامل دمیدن هوا از روی چدن مذاب برای تولید فولاد نرم بود. این فرایند و دیگر فرایندهای ابداع شده در قرن ۱۹ و بعد از آن منجر یه آن شد که دیگر آهن شکل یافته تولید نشود.
واژه شناسی آهن
واژه آهن از زبان آنگلوساکسون و اسکاندیناوی (iarn) گرفته شده است. این موضوع مفروض است که اولین نوع آهنی را که انسان مورد استفاده قرار داد از منبع شهاب سنگی بوده است. بابلیان و آشوریان آهن را پارزیلو، سومریان و کلدانیان آن را بارسا، عبریان آن را بارزل و مصریان آن را با ان-پت می نامیدند که همگی این واژه ها به معنی «فلز بهشتی» به کار رفته است که بیانگر ریشة آسمانی و شهاب سنگی فلز آهن است.

ویژگی های فلز آهن
ویژگی های توصیفی آهن
فلز آهن دارای سطح صاف و نقرهای براق مایل به رنگ خاکستریست. این عنصر در زمان ترکیب با اکسیژن در هوا دچار تغییر رنگ به قرمز یا قهوهای می شود که به آن اکسید دارای زنگ زدن گفته میشود. مقادیر معینی (تا چند درصد) از فلزات دیگر مثل سیلیسیوم و منگنز و عنصر کربن، تولید فولاد میکند که میتواند هزار بار سختتر از آهن خالص باشد.
» نوشته مرتبط: معرفی فلزات گران بها
ویژگی های علمی آهن
آزمایش های سختی سنجی نظیر راکول و برنیل نشان میدهد که خواص مکانیکی آهن بستگی به خلوص آن دارد. خالص ترین کریستالهای تک آهن که به منظور تحقیقات تولید شدهاند از آلومینیوم نرم هستند. اضافه کردن کربن مقاومت بسیار زیادی به آهن می دهد.
آهن طبیعی متشکل از ۴ ایزوتوپ: ۵/۸۴۸٪ رادیواکتیو Fe۵۴ (نیمه عمر بزرگتر از ۳/۱ × ۲۲ ۱۰سال)، ۹۱/۷۵۴٪ Fe۵۶ پایدار، ۲/۱۱۹٪ از Fe۵۷پایدار و ۰/۲۸۲٪ از Fe۵۸ پایدار است. Fe۶۰ یک رادیونیوکلاید منقرض شده با نیمه عمر طولانی (۱/۵ میلیون سال) است.
جرم یک اتم از آهن در قیاس با جرک یک اتم هیدروژن 56 برابر است.