جوشکاری سر به سر یا فورجینگ
روش های متعددی برای جوشکاری فلزات وجود دارد. جوشکاری سر به سر روشی اتصالی است که بدون اضافه کردن سیم جوش و به صورت جامد انجام می شود. در این جوشکاری مقداری گرما توسط مشعل برای نرم کرد دو سر فلزاتی که قرار است جوش بخورند داده می شود. این حرارت از سوختن گاز اکسی استیلن تامین می شود. سپس با مقداری فشار هیدرولیک پیوند بین مولکولی دو قطعه ایجاد می گردد. روش سر به سر بیشتر برای مقاطع توپر استاوانه ای نظیر میلگرد استفاده می شود.
نظارت بر جوش سر به سر میلگرد
برای اجرای این جوش پارامترهای متعددی وجود دارد به همین دلیل در صورت استفاده در سازه می بایست تحت نضارت و بررسی دقیق قرار گیرد. ئزضوابط و مقرراتی که برای اجرای این نوع جوش وجود دارد به طور کاملاً سختگیرانه تعیین شده است.
روش اولتراسونیک مطمئنترین روش آزمایش کیفیت جوش سر به سر در پروفیلی نظیر میلگرد است. در این روش امواج نوری به سمت نقطه اتصال سر به سر تابیده شده و از بررسی الگوهای موجهای برگشتی و عبوری، کیفیت جوش را می سنجند. هزینه بالا، حمل میلگرد به آزمایشگاه و زمان انجام آزمون از ایرادات روش اولتراسونیک می باشد.
معایب جوشکاری سر به سر میلگرد
- نیاز به اپراتور دوره دیده و ماهر است.
- با توجه به تامین حرارت جوش توسط گاز اکسی استیلن امکان تعیین درجه حرارت دقیق فرآیند وجود ندارد.
- در این روش هر چه قدر محیط سرد تر باشد، کیفیت جوشکاری پایین تر و شکنندگی آن بالاتر خواهد شد.
- وجود ناخالصی اکسیدی در فصل مشترک جوش ها موجب می شود که استحکام این نوع اتصال به خوبی صورت نگیرد.
اتصال کوپلر بهترین جایگزین جوش سر به سر میلگرد
اتصالات مکانیکی مطمئن ترین جایگزین برای جوشکاری سر به سر میلگرد است. در این روش از کوپلر برای وصله کردنمیلگرد ها استفاده می شود. که از نظر اقتصادی بسیار به صرفه می باشد. کوپلر میزان پرتی میلگرد را نیز به کمترین مقدار ممکن می رساند.
این روش بر خلاف جوشکاری سر به سر، پارامترهای کمتری دارد، در ثانی کوپلر های مورد استفاده با دستگاه های ابزار دقیق نظیر CNC ساخته می شوند.
کوپلر میلگرد چیست
کوپلر استاندارد یا کوپلر رزوه قطعه ای مکانیکی از جنس Ck45 است که درون آن روزه راست گرد شده است و مانند یک مهره دو سر میلگرد . مشکلات اتصال اورلپ در سازه های بتنی را در پروژهای ساختمانی برطرف کرده است. با استفاده از کوپلر آرایش میلگردها منظم تر شده که در نتیجه امکان بتن ریزی به صورت کاملا صحیح فراهم می شود.
انواع کوپلر میلگرد
- Grout Coupler
- End Coupler
- Locking Coupler
- Pressure Coupler
- دو طرفه
- تبدیل
- موقعیت
مزایای استفاده از کوپلر
- صرفه جویی در استفاده میلگرد به علت کاهش ضایعات.
- کار با کوپلر بسیار آسان است و سرعت پروژه با سرعت بالا انجام پذیر می شود.
- کاهش وزن کلی سازه و سبکتر شدن سازه به دلیل وزن ناچیز اتصال مکانیکی نسبت به اتصال اورلپ.
- کوتاهتر شدن طول اتصال مکانیکی نسبت به اتصال اورلپ.
- قابلیت استفاده برای همه قطرهای آرماتور.
- به جهت نبودن پیوستگی بین آرماتورها، تمامی محدودیت ها در طول دهانه اجزای بتنی حذف می شوند.
ملاحضات استفاده از کوپلر
اگر رزوه های ميلگرد یا کوپلر دچار زنگ زدگی شده باشند با استفاده از برس سيمی آنها را تميز کرده و با گریس و روغن بر روی رزوه ها اقدام به بستن کنید. جهت بستن آرماتور مقابل ، پس از جدا کردن محافظ لاستيکی کوپلر و رزوه ميلگرد ، آن را تا حد امکان توسط دست به کوپلر ببنديد.
هنگام خرید و تهیه کوپلر به نوع آلیاژ و نحوه ساخت آن توجه کنید. همچنین از فروشنده بخواهید تا تست کشش را بر روی کوپلر انجام دهد تا از سلامت محصول و کار کرد آن اطمینان حاصل نمایید.
با استفاده از آچار مخصوص يا آچار لوله گير آرماتور دوم را بصورت کامل تا آخرين رزوه به کوپلر بسته و محکم نماييد، در اين حالت تمامی رزوه های دو آرماتور درون کوپلر بسته شده اند و لزومی ندارد دو سر آرماتور به هم برسند. محافظ های لاستیکی درون کوپلر برای جلوگیری از ورود غبار و آلودگی تهیه شده است لذا تا قبل از استفاده آن ها را خارج نکنید.