با گسترش شهر نشینی و افزایش جمعیت، نیاز به سرپناه یکی از مهمترین دغدغه های امروزی جوامع بشری شده است. روزانه بسیاری از خانه های ویلایی تخریب و به آپارتمان های چند طبقه تبدیل می شوند. آهن آلات مختلف و پروفیل های فلزی مانند تیرآهن، میلگرد بخش بزرگی از ساختمان اسکلت فلزی را تشکیل می دهد. شرکت نگین فولاد السا یکی از عاملیت های مجاز فروش محصولات کارخانه ذوب آهن اصفهان، کارخانه فولاد البرز ایرانیان ( فایکو )، احرامیان یزد است که بدون واسطه امکان خرید از این مجموعه فراهم شده است.
در این نوشتار به بررسی ویژگی های اسکلت فلزی و مزایا و معایب آن می پردازد، پس در ادامه با ما همراه باشید؛
اسکلت فلزی چیست
به مجموعه تشکیل دهنده یک ساختمان متشکل از تیرها و ستون ها اسکلت گفته می شود که وظیفه پابرجا نگه داشتن کل ساختمان را بر عهده دارد. اسکلت تمام بار وارده به ساختمان که به صورت عمودی و افقی می باشد را خنثی و به پی ساختمان منتقل می کند. هر میزان که بنا مرتفع تر و گسترده تر باشد، این چهارچوب بایستی قویتر باشد. اسکلت ساختمان به دو صورت فلزی و بتنی ساخته می شود.
اسکلت بتنی درواقع همان سازه بتنی می باشد که با مواد اولیه شامل شن و ماسه با ترکیب سیمان و میلگرد ساخته می شود. از سازه بتنی می توان در پله، فونداسیون، ستون و تمامی بخشهای اصلی استفاده کرد.
اسکلت فلزی یکی دیگر از مهمترین نوع ساخت اسکلت است که به جای استفاده از بتن و سیمان از قطعات فلزی نظیر تیرآهن و ستونی استفاده می کنند. استفاده از اسکلت فلزی به دلیل وزن کم، سرعت بالای ساخت، اشغال فضای کمتر بسیار مرسومتر است . ولی دارای معایبی نیز می باشد . در ادامه بحث به ویژگی های اسکلت فلزی می پردازیم ، با ما همراه باشید .
مراحل اجرای اسکلت فلزی
مراحل اجرای اسکلت فلزی به صورت مختصر شامل موارد زیر می باشد :
ساخت پایه و فونداسیون
اولین مرحله ساخت یک سازه فلزی ساخت فنداسیون و پی است. در این مرحله خاک محل احداث از نظر مقاومت و جنس مورد بررسی قرار می گیرد و فونداسیون با استفاده از نقشههای سازه میلگرد گذاری شده و بتن ریزی میشود.
ساخت ستون فولادی
این مرحله، به دلیل انتخاب نوع مقاطع فولادی ، IPE ، IPB ، قوطی ، میلگرد ناودانی با توجه به میزان بار ساختمان انتخاب می شود . در نصب ستون مهمترین نکته ، اتصال بین فونداسیون و ستون و شکاف بین این دو است. با توجه به پایه و اتصالات ستون، صفحات فولادی (بیس پلیت) تا انتهای ستونها جوش داده میشوند.
نصب تیرهای فلزی
در ساخت اسکلت فلزی از مقاطع از پیش ساخته شده ای مانند IPR ، IPB ، قوطی و ناودانی ، لانه زنبوری ، نبشی مورد استفاده قرار می گیرد، بار ساختمان از طریق تیرها به ستون ها منتقل می کنند . تیر فولادی به صورت معمول 3 متر تا 9 متر مورد استفاده قرار می گیرند ولی می تواند تا 18 متر نیز طول داشته باشد. ستون و تیر به دو روش پیچ و جوش به یکدیگر متصل می شوند.
– اتصال با پیچ
تمام ستونها از قبل در کارگاه یا کارخانه ساخته شده و به محل ساخت و ساز برده میشوند و از آنجا توسط پیچ و مهره بهم اتصال پیدا میکنند به همین دلیل اسکلت فلزی پیچ و مهرهای بهترین نوع اسکلت فلزی است. ساخت و ساز این نوع اسکلت از بقیه انواع آن سریعتر است زیرا فقط باید قطعات مورد نیاز بهم متصل شوند و به دلیل اینکه تمام قطعات در کارخانه تحت کنترل و شرایط استاندارد تولید میشوند، قابلیت اطمینان بالایی دارند. اسکلت پیچ و مهرهای بر خلاف سایر سازهها معایبی ندارد، تنها نقطه ضعفی که میتوان به آن اشاره کرد این است که اگر قطعات به درستی تهیه نشده باشند یا در مرحلهی اتصال مشکلی رخ دهد، مرجوع کردن آنها زمان زیادی میبرند و این موضوع پروسه ساخت بنا را به تعویق میاندازد.
این نوع اسکلت در ساخت آسمانخراشها که بایستی مقاومت بالایی داشته و نیازمند دقت بالا و سرعت زیاد هستند مورد استفاده قرار می گیرند .
– اتصال با جوش
این نوع اسکلت برای ساختمانهای کوچک که نقشهی سادهای دارند مناسبتر خواهد بود. برای ساخت این نوع اسکلت بهتر از متخصصان یا افراد باتجربه کمک گرفته شود؛ زیرا اگر قطعات بهم خوب جوش نخورند میتواند خسارات جبران ناپذیری به سازه وارد کند. همهی مراحل ساخت و ساز اسکلت فلزی جوشی در محل ساخت و ساز انجام میشود. ستونها در همان محل برش خورده و در بهم جوش میخورند و متصل میشوند.
سیستمهای سقف
سقف های متفاوتی وجود دارند که میتوانند در ساخت سازههای فلزی مورد استفاده قرار گیرند. بعد از ساخت تیرها، نوبت انتخاب نوع سیستم سقف و اجرای آن است. برای اجرای سقف بایستی ، به میزان بار وارده به سقف ، متراژ ساختمان و موارد از این دست توجه نمود . در واقع سقف بار افقی وارده را به ستونها منتقل می کنند.
سیستم بادبند (مهاربند)
بادبندها نیروهای جانبی را به ستون منتقل میکنند. ساختار بادبند بصورت ضربدری می باشد که با نام همگرا نیز شناخته می شود، به گونه ای است که در آن دو عضو مهاربند به حالت قطری زوایای متقابل یک دهانه را به یکدیگر متصل می کنند. و به دو صورت همگرا و بادبند واگرا ساخته می شوند .
نازک کاری
به اجرای قاب فولادی و اعضایی که نقش سازهای دارند، سفت کاری میگویند. این مرحله که در واقع آخرین مرحله کار می باشد ، شامل عایق کاری، اندودکاری، برق کاری، کانال کشی، دیوارسازی خارجی و داخلی، کاشی کاری، نصب تأسیسات، سنگ کاری، نماسازی، نقاشی و موارد دیگر میباشند
ویژگی سازه فلزی
مواد فلزی به دلیل قابلیت بازیافت پذیری، بعد از تخریب بنا هم میتواند برای ساخت و ساز مجدد مورد استفاده قرار گیرد که باعث کاهش مصرف مصالح و کاهش هزینهها می شود. برای افزایش استحکام اسکلت فلزی می توان از پوشش و رنگ های ضد حریق استفاده نمود. سازه فولادی نسبت به کل بنا، دارای حجم کمی است که همین ویژگی موجب فضاسازی بهتر می شود. داشتن فضای بازتر در سازه های تجاری اهمیت زیادی دارد.
به دلیل اتصال جوش و پیچ اجرای سازه فولادی بسیار سریع است که در پروژه هایی که سرعت اجرا مهم است مطلوب ترین گزینه خواهد بود. عموما سازه های فلزی توسط کارخانه تولید شده و برخی مونتاژ آن (جوشکاری، پیچ و مهره و …) با اپراتور خواهد بود، به همین دلیل خطای خطای انسانی را کاهش می دهد.
شما می توانید برای خرید و مشاوره تمامی مقاطع فولادی خود با شرکت نگین فولاد السا تماس بگیرید و علاوه بر خریدی بی واسطه از ارائه خدمات فلزکاری نظیر برش، خم، سوراخ کاری، cnc و … بهره مند شوید.