برترین کشورهای تولیدکننده آهن و فولاد
سالانه انجمن جهانی فولاد (World steel association)، برترین کشورهای تولید کننده آهن و فولاد را معرفی می نماید. یکی از راهبردی ترین صنایع در دنیا صنعت تولید آهن آلات و فولاد به شمار آید که میزان تولید سالانه آن تأثیرات بالقوهای در بازارهای جهانی دارد. همیشه متخصصان این حوزه به تحلیل و پیشبینی تغییرات این بازار می پردازند. بازار آهن و فولاد دارای جذابیت فراوانی برای سرمایه گزاران می باشد چرا که نقش اساسی در رشد و توسعه کشورهای پیشرفته و کشورهای در حال توسعه دارد.
امسال نیز این نهاد 10 تولید کننده برتر آهن و فولاد را در سال 2021 معرفی نموده است.
تولید آهن و فولاد در دنیا به سه روش: کوره بلند با کانورتورهای اکسیژنی (OBC)، کوره الکتریکی (EF) و کوره دهان باز (OHF) صورت میپذیرد.
۱- چین
کشور چین به مدت چندین سال است که در صدر تولیدکنندگان آهن و فولاد جهان قرار دارد و تولید بیش از نیمی از فولاد و آهن تولیدی دنیا را به عهده دارد . طبق آمار انجمن جهانی فولاد، چین در سال 2019 نزدیک به 993.256 میلیون تن فولاد تولید کرده است و این میزان ۸ برابر بیشتر از میزان تولید دومین تولیدکننده فولاد در دنیاست. در سال 2021 با تولید 83 میلیون تن در صدر تولید کنندگان قرار گرفته است.
چین آهن را به روشهای کوره بلند (OBC) و کوره الکتریکی (EF)تولید میکند که روش کوره بلند در این کشور بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
- هی استیل؛ شرکت HBIS که با نام Hesteel Group نیز شناخته میشود از دیگر تولیدکنندگان صنعت آهن و فولاد در چین است که مهمترین تامین کننده فولاد لوازم خانگی و دومین تولیدکننده مهم در فولاد خودرو برای این کشور به حساب میآید.
۲- هند
دومین تولیدکننده آهن و فولاد جهان هند نام دارد. هند در تولید آهن و فولاد از ژاپن پیشی گرفت و در سال ۲۰۱۹ با تولید ۱۱۱.۲۴۵ میلیون تن فولاد، دومین تولیدکننده بزرگ فولاد خام در جهان بود. در فوریه سال 2021 نیز باتولید 9.1 میلیون تن رتبه دومین تولید کننده را از ان خود کرده است.
هند از ۲ روش کوره بلند (OBC) و کوره الکتریکی (EF) برای تولید محصولات خود استفاده میکند.
- تاتا؛ بزرگترین شرکت تولید آهن و فولاد در هند است. سالهاست تاتا بهعنوان اولین و بزرگترین تولیدکننده صنعت آهن و فولاد هند فعالیت دارد.
۳- ژاپن
در سال ۲۰۱۹ ژاپن با کاهش تولید آهن و فولاد خام، پس از سالها جایگاه خود را به هند داد و به سومین تولیدکننده آهن و فولاد در جهان تبدیل شد؛ اما هنوز هم ژاپن یکی از برترین صادرکنندگان صنعت آهن و فولاد است. فوریه 2021 نیز میزان تولید ژاپن به 7.5 میلیون تن رسیده است.
حدود سه چهارم آهن ژاپن به روش OBC تولید میشود. بیشترین تولیدات آهن و فولاد این کشور بهصورت محصولات نورد گرم است که بخش عمدهای از آن به روش کوره بلند (OBC) و مقدار کمی نیز به روش کوره الکتریکی (EF) تولید میشود.
- نیپون استیل؛ سومین تولیدکننده بزرگ در توکیو مستقر است، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان میلگرد جهان است.
۴- ایالات متحده آمریکا
ایالات متحده امریکا باوجود نرخ کاهشی تولیدش در سال ۲۰۱۶ در سال ۲۰۱۹ به عنوان چهارمین تولیدکننده بزرگ جهان را به خود اختصاص داده است. امسال نیز در فوریه 2021 با 6.3 میلیون تن این رتبه را حفظ کرده است.
EF روش عمده تولید آهن و فولاد در آمریکاست، این کشور برای تولید فولاد خام بهطور عمده از روش کوره الکتریکی استفاده میکند.
- نیوکر؛ از تولیدکنندگان عمده میلگرد جهان در کشور آمریکا مستقر است .
۵- کشور روسیه
سالهاست کشور روسیه از جمله مهمترین تولیدکنندگان جهانی صنعت آهن و فولاد است. این کشور بهعنوان پنجمین تولیدکننده برتر فولاد جهان شناختهشده است.
روسیه از هر ۳ روش OBC، EF و OHF در تولید آهن و فولاد خام استفاده میکند.
- متال وانیست: از عمده شرکتهای فعال در حوزه تولید آهن و فولاد خام در روسیه است.
۶- کره جنوبی
کره جنوبی جایگاه ششم در لیست تولیدکنندگان صنعت فولاد جهان را از آن خود کرده است. این کشور در سالهای اخیر روند رو به رشد اما آرامی را در تولید فولاد خام داشته است. بسیاری از محصولات تولیدی این کشور به کشورهای چین، ژاپن و آمریکا صادر میشود.
در کره جنوبی به ترتیب سهمهای زیر از روشهای کوره بلند (OBC) و کوره الکتریکی (EF) برای تولید آهن و فولاد خام استفاده میشود
- شرکتهای POSCO (یکی از تولیدکنندگان عمده میلگرد جهان) و هیوندا استیل ازبزرگترین تولیدکنندگان فولاد کره جنوبی به حساب میآیند.
۷- ترکیه
ترکیه در سالهای اخیر پیشرفت خوبی در همه زمینهها داشته است؛ صنعت آهن و فولاد نیز از این قضیه مستثنا نبوده و این صنعت در سالهای اخیر روند رو به رشدی را چه در زمینه تولید و چه درزمینه صادرات داشته است. آمار تولید فوریه 2021 میزان تولید این کشور را 3 میلیون تن گزارش می دهد.
کارخانههای تولید آهن و فولاد در ترکیه بیشتر از روش کوره الکتریکی (EF) برای خط تولید خود استفاده نمودهاند.
- از معروفترین کارخانههای تولید فولاد در ترکیه میتوان به Erdemir، Içdas و Habas اشاره کرد.
۸-آلمان
آلمان در لیست ۱۰تولیدکننده برتر صنعت آهن و فولاد رتبه هشتم جهان قرارگرفته است .
آلمان از طریق روش کوره بلند فولاد خود را تولید و روانه بازار می کند.
۹- برزیل
برزیل با داشتن بزرگترین معادن سنگآهن جهان، بهعنوان نهمین تولیدکننده آهن و فولاد در لیست سال 2021 قرار گرفته است. چهار معدن بزرگ سنگآهن جهان در این کشور قرارگرفتهاند که عبارتاند از: معدن کاراخاس، سامارکوآلگویا، میناس ایتابیریتوس و وارگم گرانده.
این کشور نیز از دو روش EF و OBC در تولید آهن و فولاد خام خود استفاده میکند.
- شرکت واله؛ از بزرگترین تولیدکنندگان میلگرد در دنیا می باشد .
۱۰- ایران
طبق ردهبندی انجمن جهانی فولاد در سال ۲۰۱۹، ایران با ۲۵.۶۰۹ میلیون تن تولید فولاد خام در سال، رتبه دهمین کشور برتر تولیدکننده در جهان را به خود اختصاص داده است. نمودارهای تولید در فوریه 2021 میلادی نیز میزان تولید ایران را 2.3 میلیون تن نمایش می دهد.
به لحاظ رشد تولید، ایران با ثبت رشد 11.5 درصدی در فوریه 2021، بیشترین رشد تولید نسبت به فوریه 2020 را در میان ده کشور نخست تولیدکننده فولاد به خود اختصاص داده است. پس از آن چین با رشد 10.9 درصدی، ترکیه با رشد 5.9 درصدی، برزیل با رشد 3.8 درصدی، کره جنوبی با رشد 1.2 درصدی قرار دارند.
ایران در سالهای اخیر روند رو به رشدی را در صنعت فولاد داشته است و انواع محصولات فولادی ازجمله میلگرد، تیرآهن، قوطی و پروفیل، نبشی، ورق سیاه و لوله فولادی در کارخانههایش تولید میشود. در حال حاضر ایران بزرگترین تولیدکننده آهن اسفنجی جهان است. تولیدکنندههای ایرانی علاوه بر تأمین نیاز داخلی در سالهای اخیر، چشمانداز خوبی نیز به صادرات محصولات فولادی به کشورهای همسایه و خاورمیانه داشتهاند.
ایران در ماه مارس 2020 نیز بیشترین افزایش تولید را در میان ده کشور نخست تولیدکننده فولاد جهان به خود اختصاص داده بود. همچنین طی سال 2020 که تمامی کشورها با کرونا دست در گریبان بودند، تولید فولاد ایران همواره روند رو به رشد داشته است.
عمده خط تولید در کارخانههای ایرانی بر پایه روش کوره الکتریکی (EF) بنا شده است.
- ذوب آهن؛ بزرگترین تولید کننده مقاطع فولادی و آهن آلات در ایران شرکت ذوب است که در شهر اصفهان مستقر است.
مهمترین تولیدکنندگان فولاد در ایران
- مجتمع فولاد مبارکه اصفهان
- شرکت سهامی ذوبآهن اصفهان
- کارخانه فولاد کویر کاشان
- مجتمع فولاد خراسان
- مجتمع فولاد آناهیتا گیلان
- مجتمع فولاد روهینا
- کارخانه فولاد اکسین خوزستان
- کارخانه فولاد میانه
- شرکت فولاد کوثر اهواز
- فولاد بافق یزد
- فولاد ابرکوه یزد
- شرکت فولاد خوزستان
- جهان فولاد غرب کرمانشاه
- شرکت نورد آریان فولاد بوئینزهرا
- کارخانه فولاد البرز ایرانیان-فایکو
- مجتمع فولاد ظفر بناب
- نورد فولاد یزد احرامیان
- شرکت صنعتی ماهکار فلز-فولاد اشتهارد
- مجتمع پروفیل صنعت ماهان
- گروه فولادی البرز غرب
- شرکت فولاد شکفته مشهد
- صنایع فولاد مگا اسـتیل
- کارخانه نورد یاوران زنجان
- شرکت فولاد کوهپایه
- شرکت توسعه فولاد آذر آذین
- ذوب آهن اصفهان
- مجتمع فولاد سبا
- شرکت نورد و تولید قطعات فولادی
- شرکت فولاد کاویان اهواز
- شرکت فولاد اکسین خوزستان
- مجتمع نورد فولاد کسری